banner

Benvinguda

Dr.ViñolasBenvingudaEstimats amics i amigues de la Cardiologia catalana,

És un plaer donar-vos la benvinguda al XXX Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia (SCC), que es celebrarà per segon any consecutiu a la Universitat de Barcelona. Les més de 900 inscripcions, la millor xifra de la nostra història, garanteixen que serà un Congrés d’alta qualitat científica, on trobar-nos i començar plegats nous projectes. No només entre la nostra especialitat, sinó incorporant els metges d’Atenció Primària i el col·lectiu d’Infermeria.

Quan vaig presentar-me per ser el President de la SCC us vaig adreçar una carta. Potser la recordareu. En ella us deia que ens feia falta reforçar els nostres lligams amb les associacions de pacients, que havíem de treballar per anar de la mà dels seus representants, com a eina per ser decisius davant les institucions i la societat civil. I ara podem celebrar que, per primera vegada, ens acompanyaran al nostre Congrés. La pluralitat de visions només fa que enriquir-nos encara més.

Durant aquest any, la nostra Societat ha mantingut un ritme d’activitat molt alt. No vull deixar de destacar aquí la feina titànica de tots els Grups de Treball. Entre ells, el de Prevenció i Rehabilitació Cardíaca i el de Coordinació amb Atenció Primària que, conjuntament amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), ha engegat el Projecte Post-IAM, que està formant tots els professionals de l’Atenció Primària de Catalunya en l’atenció a persones amb síndrome coronària aguda o que han patit un infart agut de miocardi. La iniciativa pionera, que estandaritza una línia d’actuació entre centres hospitalaris catalans, ha estat inclosa com a prioritat en el nou Pla de Salut Cardiovascular 2016-2020. Aquesta decisió confirma el rol decisiu de l’entitat per unes polítiques públiques de qualitat en el camp de cardiologia.

En aquest sentit, la Societat ha engegat també altres projectes de col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en el camp de les indicacions de desfibril·ladors implantables, els requisits de les unitats d’arítmies, l’organització de l’atenció a la insuficiència cardíaca aguda, i el pla nacional de reanimació cardíaca extra hospitalària ESPERANSA. Les fites no són només mèrit dels membres de la Junta Directiva actual, sinó de tots els socis implicats a millorar l’assistència cariològica a Catalunya,

Confio que des de la SCC sabrem gestionar bé aquest llegat, que es ve construint des de fa més de tres dècades. Durant el Congrés tindrem el plaer de comptar amb gairebé tots els expresidents de la Societat, a qui entregarem un petit obsequi. Ells són els autèntics responsables que aquesta setmana desbordem l’edifici històric de la Plaça Universitat de Barcelona.

Per altra banda, el futur de la nostra especialitat demostrarà la seva vàlua al primer concurs interhospitalari de residents, consistent en un test de preguntes seleccionades pels adjunts de tots els hospitals del país. Disposarà de tres rondes i hi competiran 10 equips. Els guanyadors s’emportaran un premi. 

En clau de reconeixements, la Societat concedirà el seu guardó anual “Joan Codina Altés” al director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, per la seva tasca humanitària. Si bé el “Joan Codina Altés” habitualment té l’objectiu de reconèixer la funció dels professionals de la Cardiologia, que contribueixen a l’avanç i al desenvolupament de l’especialitat, com a Societat científica hem de tindre una mirada àmplia sobre els problemes de la ciutadania. En aquest sentit, Camps representa un símbol de la lluita per salvar vides i estic segur que la seva presència al Congrés serà de gran profit.

Per finalitzar, vull aprofitar aquesta benvinguda per agrair-vos la passió que demostreu cada dia per la nostra especialitat, una passió que no pot venir de cap altre lloc que de la vocació.

Dr. Xavier Viñolas Prat
President Societat Catalana de Cardiologia